Historia kawy

Dziś nikt z nas nie wyobraża sobie poranka bez „małej czarnej” bądź ulubionego latte macchiato. Gdy codziennie rano dziękujemy za nasz „cudowny napój ” nie wiemy, że zawdzięczamy ją nadmiernej ciekawości etiopskiego pasterza Kaldi. Zainteresował go nadmiar energi jakim wykazały się jego zwierzęta po zjedzeniu dziwnych czerwonych owoców z dziko rosnącego krzewu. W ślad za zwierzętami i on sam spróbował. Po chwili Kaldi poczuł zastrzyk energi i pobudzenia a ogarniająca go senność i zmęczenie znikneły. W ten oto sposób ludzie zainteresowali się ziarnami kawy i rozpoczęła się historia kawowej ekspansji.

Za ojczyznę kawy uznaje się Etiopię, gdzie początkowo kawy nie pito, lecz po prostu zjadano jej ziarna, uznając je za doskonały środek pobudzający. Za pośrednictwem Arabów, mających liczne kontakty z Etiopią, kawa dotarła do krajów islamskich a później również rozpowszechniła się u nas.

Obyczaj picia kawy narodził się wraz z jej wypalaniem, dopiero pod koniec XIV wieku. Wedle legendy, palenie kawy jest również dziełem przypadku. Kilka jagódek kawy arabika wpadło prawdopodobnie do ognia i w powietrzu rozniósł się tak rozkoszny zapach, że ludzie zapragnęli poczuć go po raz kolejny więc zdecydowali się powtórzyć ten eksperyment. Wysuszyli ziarna, przepalili je w ognisku, ochłodzili wodą i tak właśnie powstała pierwsza a zarazem historyczna kawa. Jej picie szybko stało się nie tylko codziennym zwyczajem, ale także w wielu kulturach ponadczasowym obrządkiem.

Do Polski kawa dotarła pod koniec XVII wieku z południa, od panujących nad Mołdawią Turków. Wiadomo, że jej miłośnikami byli Jan III Sobieski, oraz Bohdan Chmielnicki, powszechnie jednak nowy napój uznawano za niesmaczny, a nawet szkodliwy. Kawa zyskała większą popularność dopiero na przełomie XVII i XVIII w. Najpierw moda na jej spożycie ogarnęła Gdańsk, gdzie powstały pierwsze kawiarnie zwane kafehauzami. Początkowo kawa była napojem elitarnym, ale od XVIII w. stała się bardziej popularna i dostępna.

Dziś kawa stanowi jeden z najbardziej intratnych towarów świata, a wyprzedza ją jedynie ropa naftowa. Najlepsze ziarna trafiją do najbardziej renomowanych sklepów i hurtowników. Wybór najdoskonalszych odmian wymaga profesjonalizmu, wiedzy oraz doświadczenia. Do zaparzenia aromatycznej kawy najlepszy jest profesjonalny ekspres ciśnieniowy, który znajdziecie Państwo w naszej kawiarni. Nie mniej jednak to co nadaje kawie niezapomniany charakter to wyjątkowa atmosfera jej spożywania oraz ludzie z którymi się nią delektujemy.

Obiecujemy, iż dołożymy wszelkich starań aby czuli się Państwo w naszej kawiarni wyjątkowo a smak serwowanej przez nas kawy był niezapomniany dzięki atmosferze w której się ją spożywa.

Serdecznie zapraszamy
Andrzej Rek
Ziarenka kawy
zapraszamy zapraszamy Procek.Net